18 feb. 2012

JOHN NONNEN MED FAMILJ PÅ LISEBERG


Det talas ofta om systrarna Nonnen på Liseberg, men de hade aldrig kommit dit om det inte varit för pappa Johns intressanta liv. Det låter nästan som en berättelse av Charles Dickens: Den fattige pojken i Liverpool tas hand om farbrodern som är borgmästare i Bremen. Där får han en uppfostran och senare en anställning som bokhållare på ett välkänt handelshus. Som seden var, bodde bokhållaren hos ägaren till företaget. John flyttade in i en stor familj med 11 barn och han blev genast mycket omtyckt. Han blev bästis med en av sönerna (Abraham Robert Lorent) och gifte sig med en av flickorna (Anna Mathilda Lorent) i familjen. Han blev sedan delägare i firman och mycket förmögen. Men hur kom han till Sverige och Göteborg? Jo det var Napoleons förtjänst.


Napoleon var i krig med England och hade invaderat Tyskland och det var inte så populärt att vara engelsman då. Dessutom var Napoleons soldater inkvarterade i många av husen och det var störande minst sagt. Så sonen Abraham Robert gav sig iväg norrut och hamnade i Göteborg och etablerade ett sockerbruk på Klippan. När sedan John med familj kom till Göteborg 1809 för att senare åka till England, beslöt han att investera sina pengar i Abraham Roberts företag. Det var ju faktiskt i Abraham Roberts familjs firma som han tjänat ihop sin förmögenhet. Och det ansågs vara klokt med tanke på det spända politiska läget. Blev då John med familj fast i Göteborg? Nej.Han lämnade sina pengar i företaget och åkte till London med familjen där de bodde i 10 år och levde gott på investeringen i Göteborg och ägnade sig åt sina intellektuella intressen. 

Men, när Napoleonkriget var över blev det sämre förtjänster för Abraham Roberts sockerbruk och portertillverkning i Göteborg, så John var tvungen att flytta med familjen till Göteborg 1819 för att hjälpa till i företaget. Annars hade han ju riskerat att förlora sina pengar. Barnen (som var 15,11,7,6 och 4 år) var inte alls roade av att lämna att stimulerande London och komma till Göteborg som ju inte hade några universitet eller större intellektuell stimulans. Och John Nonnen som inte hade tänkt att hålla på med affärer längre, fick börja jobba med företaget. Så flytten hit var inte speciellt frivillig. De bodde först inom vallgraven och hyrde 1822 ett ställe på landet som hette Liseberg. De kom senare att köpa det och bodde där året runt. Från Liseberg promenerade han varje dag till sockerbruket på Klippan

Så här såg infarten till Liseberg ut när Nonnens bodde där. Grindstugorna var faktiskt två flyglar från boningshuset som de flyttade dit. På den tiden var vägen till centrala Göteborg i väldigt dåligt skick så det var inte lätt att ta sig in till centrala Göteborg (innanför vallgraven - resten var landet)
De två boningshusen finns fortfarande kvar än idag (det större kallas Värdshuset) . Husen ligger väldigt nära varandra, men man tror att det större var byggt för att ersätta det mindre som skulle rivas, men det blev aldrig så.
Det var faktiskt praktiskt -- när dottern Fanny gifte sig, flyttade de in i det mindre huset, och på ålderdomen hade de kvarvarande  systrarna gott sällskap av hyresgästerna som bebodde det mindre huset.


Här bodde familjen Nonnen. Idag kallas deras hus för "Värdshuset" och Spegeldammen ligger framför.  Stora scenen är placerad ungefär där vi står. Familjen hade ett stort intresse för trädgårdsskötsel och det var en mönsterträdgård.
De stora granarna gav välkomnande skugga under sommardagarna. Folk hade ju mycket mer kläder på sig då och behövde svalka. Här åt familjen ofta sina måltider.
Döttrarna tecknade mycket, både hemma och borta, det fanns ju inte kameror då, så man tecknade istället, om man hade talang -- vilket alla systrarna tycktes ha.

Familjen hade med sig mycket fina mahogny möbler, porträtt och vackra inbundna böcker från England. Här fann man en väldigt speciell stämning, en " gammaldags förfinad bildning och kultur" som det står i förordet till Systrarna på Liseberg.

Hemmet var mycket trivsamt och familjen hade stort umgänge. Döttrarna Nonnen drev så småningom en skola på Liseberg. De var både praktiska, intellektuella, påhittiga och mycket omtyckta. Deras liv och syskonens personligheter och talanger påminner mig om systrarna Bronte och Jane Austen och hennes syskon.
Wedgewood koppar med enblem J.N som de hade med från England.

Barnkammaren på Liseberg
Här är barnen lite äldre. Från vänster, Anne, Charlotte, Emily, Mary och Edward.
Akvarell av äldsta och den enda gifta dottern Fanny Nonnen-Morgan (gift med den engelske prästen i Göteborg)
Äldsta dottern Fanny Nonnen-Morgan som senare flyttade till England med sin man och familj.

Sonen Edward Nonnen ville utbilda sig men i Göteborg fanns inga sådan möjligheter vid den tiden, så han flyttade till Stockholm och sedan till Tyskland där han fick sin lantbruksutbildning.
Han köpte lantegendomen Degeberg och startade där Sveriges första lantbruksinstitut. Där bedrev han även undervisning. Alla syskonen var begåvade och företagsamma. 

Dottern Mary som barn

Dottern Mary Nonnen.
Mary var 11 år när familjen flyttade från London till Göteborg och därmed slutade hennes  och hennes systrars egentliga skolgång. Men de undervisades i hemmet av sin mor och de var mycket motiverade att fortbilda sig. De elever de sedermera undervisade i skolan på Liseberg, verkar av elevförteckningen som Mary förde, vara barn från välbärgade familjer i Göteborg. Systrarna tog också ett personligt intresse i sina forna elever långt efter de slutat skolan. Och eleverna var mycket förtjusta i systrarna.

Dottern Emily Nonnen som var konstnär, författare och översättare samt lärarinna.
Emily lärde sig läsa vid tre års ålder!

Ett av många porträtt målat av Emily -- hon  hade många uppdrag och ställde ut. Emily ville bli konstnär och for till Köpenhamn för att studera. 
Bilder från Göteborgs Historiska Museum

En av källorna:
skriven av brorsdottern Emily E. Nonnen när hon var 73 år!
Rekommenderas!
Nyutgåva av Kabusa Böcker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar