28 nov. 2010

VADÅ WAVRINSKY?



GP hade en intressant artikel om namnen bakom våra gator.
Men det var ju bara några få gator de tog upp.
När man döper en plats eller gata efter en berömd människa är det förmodligen för att ära dennes minne. Men borde man inte följa upp det med en liten information någonstans?
En liten skylt kanske? Finns det pengar i en donation till det?

Hur många vet vem Edvard Wavrinsky var? Han som givit namnet till Wavrinskys plats i Guldheden.
Hans familj kom från Prag. Han åstadkom väldigt mycket bra. Var god läs!

16 nov. 2010

FLOTTEN - HÄRLIG TEATER NOSTALGI





Det var med FLOTTEN som det började. Det var en ny trend inom teatern och det var SPÄNNANDE!
Det var roligt att bevittna något nytt. Man ska spara allt! Särskilt gamla program. Kul att plocka fram några årtionden senare och känna känslan av det kittlande nya - som man kände då.

7 nov. 2010

INNANFÖNSTER

Jag får en underbar upprymd känsla när innanfönstren är på plats i min stuga. Då vet jag att jag har rustat för vintern.
Då får det bli hur kallt som helst - jag kan mysa i stugvärmen med nygräddade pannkakor och sommarens sylt. Det kan vina kallt runt huset. Innanfönstren sitter fastskruvade på plats. De vita klisterremsorna täcker springorna. Vädrets makter når mig inte. Jag mår gott i min stuga.

På våren är det nästan lika roligt att ta bort innanfönstren som det var att sätta in dom i höstrusket. Det som jag tidigare velat stänga ute är nu välkommet in. Den bistra kylan har förbytts till en ljummen och frisk- doftande vårvind.
De vita klisterremsorna av papper fuktas, dras bort och kastas. Fönstren tas ut och placeras på vinden i en garderob redo att plockas fram till hösten.

Stackars de människor som har vanliga kopplade fönster. Vad de går miste om mycket.
Dagens bekväma människor har gjort det lätt för sig och det är ju bra på många sätt. Men tiden som de förr använde till att sätta in och ta ut innanfönster, tillbringas nu istället i bilköer eller på gym fulla med lysrör och svett, eller i soffan framför tv- apparaten.

Jag tycker synd om dom som inte får uppleva den sanna glädjen med innanfönster.