28 juli 2009

USA 2009: LEVA MED MINDRE

Den ekonomiska krisen slår hårt mot amerikanare. När de förlorar jobb och samtidigt sin sjukförsäkring (och utan de skyddsnät som finns i Europa) kan deras liv plötsligt bli en ekonomisk katastrof.

NEW YORK TIMES har en plats i sin Web-tidning där människor kan ge tips om hur man kan spara för att överleva.

Där finns tips om hur man skall använda bönor i maten istället för kött, laga mat hemma istället för att gå på restaurang, köpa kött som affären rear med gammalt datum, göra långkok på billigare kött, förhandla med hyresvärden om sänkt hyra om man varit en bra hyresgäst, använda kok-böcker från trettio och fyrtiotalet som inte har dyra importerade ingredienser, ordna knytkalas med vänner istället för att gå ut på restaurang med dem på helger, återanvända plastpåsar, använd tygservetter istället för papper, skippa gym och promenera istället.

De har flera tusen tips från läsare.

Man liksom hajar till.
Dessa överlevnadstips påminner ju kusligt vad som står i Ica-kurirens lilla bok Mitt Bästa Knep från 1950 hur man skulle vända på skjortkragar och spara på alla möjliga sätt. Då gällde det att överleva när det fanns ont om mat och kläder.
Nu gäller det att överleva i en tid av överflöd.

16 juli 2009

HUR MAN LYCKAS MED MARKNADSFÖRING

Denna annons för EVIAN vatten är oerhörd lyckad.
Folk över hela världen talar om den!

15 juli 2009

EXTRA KOLL

Det är bra med ett par extra ögon i nacken.
Eller var det på ryggen?

8 juli 2009

DESPERATION

Folk vill naturligtvis inte köpa ruttna päron. Ändå tycks affären ( nej jag säger inte namnet) bjuda ut ruttna päron. De ruttna päronen ligger nämligen högst upp där man brukar plocka frukten. Tror affären verkligen att folk köper dålig frukt om de bara låter den ligga framme?



Folk har desperat försökt gräva fram icke rutten frukt genom att bända upp kanterna på kartongerna. Därefter har man (i sittande ställning) sträckt sig in i kartongerna för att dra fram friska päron.

Hela pallen riskerar att kollapsa om stabiliteten i kartongerna undermineras ytterligare.
Det måste ha stått så här i många dagar.
Ofattbart !

7 juli 2009

UNIKT SVENSK - ALLEMANSRÄTTEN

Skulle vi svenskar verkligen nöja oss med två veckors semester? Nej, vi tycker de fem vi har, inte räcker till. Men många amerikanare har bara två veckor, om de har tur. En del har ingen semester alls. Något att tänka på...

Tänk om vi inte kunde gå långa promenader i skogen eller plocka bär eller svamp? Om det fanns staket överallt med skyltar "privat mark". Skulle vi gilla det? Sådan är verkligheten för de flesta andra i världen.
Vår allemansrätt är unik och ger oss en fantastisk möjlighet till rekreation, utan att det kostar skjortan.
Jag skrev om den svenska allemansrätten på engelska.

4 juli 2009

IMPONERANDE


Är det inte märkligt?
Lökarna ligger i en kruka på balkongen hela vintern med alla minusgrader.
Och överlever.
Och sedan denna färgprakt!
Imponerande.

1 juli 2009

ATT ÄTA OCH RÖKA

Skall man röka medan man äter?
Det tyckte denna annons från 1936 att man definitivt borde göra.